Agroturystyka kaszuby

Gospodarstwa w Polsce bardzo się różnią od gospodarstw, do których przywykli Amerykanie, z setkami akrów upraw lub bydłem przeznaczonymi do osiągania zysków. Tradycyjnie polskie gospodarstwo było miejscem, w którym rolnik hodował wszystko, czego potrzebował, by żyć, a może trochę więcej, by sprzedawać na rynku za dodatkowe pieniądze. W Polsce stare gospodarstwo, a raczej agroturystyka kaszuby może zawierać nie więcej niż 25 akrów. W USA nigdy nie można uważać tej małej działki za wykonalny środek dochodu lub trwałości dla rolnika. Gdy te małe włoskie gospodarstwa wkroczyły w czasy współczesne, nie mogły wiązać końca z końcem. W latach 50. i 60. rolnictwo w Polsce stało się znacznie mniej opłacalne. W dużych gospodarstwach i agroturystykach kaszuby zbudowanych dla wielu rodzin mieszkała tylko jedna rodzina. Wielu rolników było zmuszonych porzucić swoje domy i przenieść się do miasta, aby szukać zrównoważonej pracy. Pokolenia Polaków zaczęły niepokoić się, że kultura rolna znika. W 1985 r. polski rząd oficjalnie uznał koncepcję „gospodarstwa agroturystycznego”. Ideą gospodarstwa agroturystycznego było wspieranie drobnych rolników, którzy starali się dotrzymać im kroku. Obecnie działalność rolnicza nie generuje tak dużych dochodów, jak w poprzednich pokoleniach, więc dodając komponent turystyczny, gospodarstwa te mogą nadal działać. W ten sposób chronią krajobraz, gospodarstwa rolne i społeczności lokalne, w ten sposób gospodarstwo agroturystyczne jest bardzo zrównoważoną formą turystyki.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *