Pasożyty są faktem życia, kiedy jesz mięso surowe, także z ryb. To jeden z powodów, dla których ludzie postanowili zacząć gotować swoje jedzenie tysiące lat temu. Ciepło zabija robaki. Tak samo jest z mrozem, ale niektóre mogą przetrwać w domowej zamrażarce (chociaż nie jest to dobra zamrażarka skrzyniowa). Z tego powodu zaleca się, aby wszystkie owoce morza, które zdecydujesz się zjeść na surowo, były wcześniej zamrożone. W ten sposób jest po prostu bezpieczniej – dlatego też wybieraj tylko sprawdzone restauracje sushi na Żoliborzu.
Tak, w większości przypadków świeże jest lepsze, ale nawet profesjonalni szefowie kuchni sushi najpierw zamrażają łososia – łosoś jest wyjątkowo podatny na pasożyty. Zwierzęta, o które musisz się martwić, to robaki dorsza, robaki foki i tasiemce. Robaki dorsza występują w dorszu, plamiaku, mintaja i morszczuka. Są dobrze widoczne gołym okiem i można je łatwo usunąć, jeśli je złapiesz.
Gdzie zjeść dobre sushi Żoliborz? Bary sushi „święcą” swoje ryby, umieszczając filety na lightboxie w celu wykrycia robaków. Dlatego dorsza nigdy nie można spotkać w barze sushi. Robaki fok występują w łososiu, makreli, pacyficznej skorupiaku, koziołku, niektórych halibutach i innych storniach, w tym shad na zachodnim wybrzeżu. Dlatego makrela jest przygotowywana z octu podczas przygotowywania sushi Żoliborz. Te robaki to małe brązowe stworzenia, które skulają się jak sprężyna. Możesz je przegapić, jeśli nie rozglądasz się uważnie, ale jeśli patrzysz – i zawsze powinieneś patrzeć za pomocą jacksmelt i śledzia – możesz je wybrać do sushi Żoliborz.
Czy jedzenie surowej ryby w sushi Żoliborz jest bezpieczne?
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.